Renklerin Temelleri,Mutalaka Biryerde İşine Yarayacak!

İlgili resim
Renklerin temelleri ve renk kullanımı hakkındaki bazı şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz. 

ADIM 1

Aşağıdaki resimde ünlü bir sanatçı olan Itten'ın renk çemberini görüyorsunuz. Bu renk çemberi her şeyin nasıl ayarlanacağını kusursuz bir şekilde göstermektedir. Ortada 3 renkten oluşan bir üçgen yer alıyor. Bunlar esas renklerdir. Ana renkler de diyebiliriz. Bu renkler diğer renkler karıştırılmak suretiyle oluşturulamaz. Üçgenin dışında görebildiğiniz gibi, 3 ana rengin ikisine birden tutturulmuş küçük üçgenler var. Bunlar İkincil Renkler olarak isimlendirilir. Yani, yeşil üçgen sarı + mavi renge birleşiktir, bunun anlamı yeşil rengi bu iki rengin karışımından oluşur demektir. Dış halka karıştırılan renklerin farklı varyasyonlarından meydana gelmiştir. Görebildiğiniz gibi, dış halkadaki bütün renkler bir diğerine akış özelliği göstermektedir. 



ADIM 2

Bir logo ya da web sitesi tasarladığınız zaman, sadece tek renk kullanamazsınız. Mutlaka çoklu renkler kullanmanız gerekecektir. Elbette hepsini değil, ama burada diğer insanların hoşuna gidecek şekilde bir şey ortaya çıkarmada kesin zıtlıklar olacaktır. Aşağıda her iki rengin 6 zıt rengini görüyorsunuz. İlk 3 zıt renk meyillidir. Bu o rengin diğer rengin tam zıttı olduğu anlamına gelir. Eğer renk halkasına bakarsanız, sarı rengin mor rengin karşıtı olduğunu görürsünüz, yeşil kırmızının karşıtıdır vs. Bu bileşimler çok sık kullanılmaktadır. Kırmızı-Yeşil rengi Noel çalışmalarında en çok kullanılan renklerdir mesela.

Alttaki 3 zıtlık, Ilık-soğuk zıtlığı olarak bilinen 4. zıtlıktır. Ilık renkler portakal rengi gibidir, soğuk renk özellikleri taşıyan renkler, mavi, gri ve beyaz gibidir. Bunlarla çok iyi çalışılır. Ve dip kısımda hafif koyu zıtlığın 2 örneğini görebilirsiniz. Bunlar bir web tasarımında özel bir renk seçiminin koyu ya da hafif unsurları olarak kullanabileceğiniz renklerdir. Bir tasarımda hala arzu ettiğiniz tek rengi kullanabilirsiniz, daha fazla eğlenceye maruz kalmak istiyorsanız!



ADIM 3

Aşağıdaki gradientler üzerinde birçok farklı siyah ve beyaz renk göreceksiniz. Görüyorsunuz, ben favori rengim olan yeşili iki kez kullandım, aynı zamanda, birincide beyaz renk ekledim, ikincide siyah renk ekledim. Böylece bütün gradient değişikliklerini görebiliyorsunuz. Yani, gradient seçiminiz çok akıllıca olmalıdır. 



Şimdilik hepsi bu. Umarım size bir şeyler kazandırmıştır.

Not: Bu yazının hazırlanmasında Mick Moolhuijsen'ın orjinal yazısından çeviriler yapılarak faydalanılmıştır.