Bu arkadaşlar resimlerle bir o kadar büyüleyici uzayda ise korkunç derecede öldürücüdür. Kendi etraflarında yüksek bir hızla dönerler ve elektromanyetik ışıma yaparlar hatta radyo sinyalleri bile yayarlar. Uzaya yine her uzay cismi gibi aşırı radyasyon yaymazsa olmaz. Bu arkadaşlara Nötron Yıldızı da denir.
Keşif
İlk Pulsarımız yine Cambridge Üniversitesinden Jocelyn Bell Burnell ve Antony Hewish tarafından keşfedilmiştir. Eh klasik Cambridge ne beklersin.
Oluşum
Bu arkadaşlar ise süpernovayla patlayan bir yıldızın merkezinin kendi üzerine çökmesiyle oluşurlar.
Bu arkadaşlarında bir yakıtı var ve yakıtları bitince beyaz cüce yıldıza dönüşürler.
Şimdi birilerinin şunu dediğini duyar gibiyim "Güneşimizden büyük kütleye sahip yıldızlar kendi merkezleri içine çökünce Kara Delik oluşmuyormuydu ?"
Evet evet oluşuyordu fakat pulsar ın oluşması için belli bir kütle, kara deliğin oluşması için belli bir kütleye sahip olmaları gerek. Pulsar oluşumu için Güneşimizden 8 kat, kara delik için ise 25 kat büyük kütleye sahip olmaları gerekmektedir.
Pulsarlardan Bir Tek Bu Resimdeki Mi Var ?
Hayır. Yıldız ne renkse o renkte olurlar ve farklı özelliklere de sahiptirler. Örneğin bağzı pulsarlar
radyo sinyalleri dışında kızılötesi ve morötesi ışınlar yayarlar. Bağzı pulsarlar saniyede 1000 devir yaparlar. 20 km çapındaki bir pulsarın ekvator yüzeyindeki dönüş hızı ise tavan yapar. Bu dönüş hızı saniyede 62.800 dakikada 3.768.00 saatte ise 226.000.000 kilometreyi bulmaktadır. Bir de uzayda zaman hızlı geçiyor siz düşünün.
Pulsarlar Çok Büyüleyici Uzay Cisimleridir ki acaba daha neler neler var şu bilinmeyen sonsuzlukta.