Renklerin Anlamı ve Piskolojik Etkileri

renkler ve insan beyni ile ilgili görsel sonucu

İster kıyafet olsun, ister aksesuar yada herhangi birşey tercih ederken, renkler seçimlerimizi büyük oranda etkiler. Yaz aylarında renkli, kış aylarında ise daha çok koyu renkleri tercih ederiz.

Renklerin aynı zamanda psikoloji üzerinde de büyük etkisi bulunmaktadır. Kimi enerjimizi arttırırken, kimisi daha sakin bir psikolojiye sahip olmamızı sağlar. Grafik tasarımlarında tercih ettiğimiz renklerin aslında heyecan, tutku, gizem, çekicilik vb. etkilerinin olduğu biliyoruz. Renklerin hangi anlama sahip oldukları ve nasıl bir etki bıraktığına birlikte bakalım.
kirmizi-renk
Sıcak ve etkili renklerin başında geliyor. Kırmızı; heyecan, tutku ve gücü aktive ederek büyüler. Çizimlerde dikkat çekmek, vurgu yapmak için kullanılır. Olabildiğinde minimum tercih edilmesi önemlidir.  Tasarım sunumlarında güç ve tutkuyu tasvir eder.
TURUNCU
Kırmızı gibi ezici bir yönü bulunmayan Turuncu; dengeli bir renktir.  Canlı ve enerjik bir renk olmakla birlikte, samimi ve çekicidir. Samimi ve çekici bir izlenim vermek için kullanılır. Aşırıya kaçmayan, hareket ve enerjiyi resmeden tasarımlarda tercih edilir.
SARI
En parlak ve en fazla enerji veren renktir. Sarı; mutlu, canlı, uyarıcı etkiye sahiptir. Mutlu ve neşeli etki bırakmak adına kullanılır. Koyu tonları ile antik duygusu verilirken, çocuklar için gerçek sarı renkteki tasarımlar oldukça popülerdir.
yesik
Harika bir ikincil renk olan Yeşil; sakinleştirici, dengeleyici ve gençleştirici etkiye sahiptir. Aynı zamanda istikrarı ve ilhamı temsil eder. Denge ve harmoniyi temsil eden tasarımlarda da kullanılabilmektedir. Yeşilin koyu tonları kararlılık ve zenginliği temsil eder.
mavi
Güven, güvenilirlik ve güvenliği temsil eden Mavi, durağanlık ve maneviyatı ihtiva etmektedir. Koyu mavi renkler şirket tasarımları için mükemmeldirler. Açık mavi renkler ise huzur ve samimiyeti temsil eder.
pembe
Soyluluk, asalet, bolluk, haysiyet, yaratıcılık ve hayal gücünü Pembe renk temsil eder.  Koyu pembe renk zenginlik ve lüksü içerisinde barındırır.
siyah
Tasarımlarda zemin olarak kullanıldığında, zarafet, modernlik ve gizemliliği temsil eder.